Харківська міськрада програла апеляцію по справі про демонтаж трамвая на Весніна

Другий апеляційний адміністративний суд у Харкові залишив без змін рішення суду першої інстанції про визнання демонтажу трамвая на вулиці Весніна протиправним. Про це повідомила одна із позивачок Ірина Кравченко.

“Якщо чесно, приходячи на судове засідання, ми майже ні на що не сподівалися. Це було вже п’яте перенесення через повітряну тривогу. І шанс, що тривога може скінчитися, здавався дуже низьким. Але несподівано, коли я реєструвалася на вході до суду, пролунав відбій тривоги. За п’ятдесят хвилин відбою суд якраз встиг розглянути апеляційну скаргу міськради. Зрештою суд залишив скаргу без задоволення, а рішення суду першої інстанції — без змін”, – розповіла Ірина Кравченко.

Позов проти міської ради, вимагаючи повернення трамвайних колій на вулиці Весніна, вона подала разом з харків’янами Олексієм Свідом і Павлом Храмовим.

“Судді попросили всіх присутніх бути максимально стислими, аби в нас був шанс завершити розгляд. На щастя, представниці міськради та департаменту інфраструктури не мали багато що сказати з теми позову, а наших аргументів вистачило, аби довести суду, що міськрада має відповідати за порушення генерального плану, а саме рішення попереднього суду має залишитись без змін. Тож завдяки нашим спільними зусиллям, ми з колегами від імені громади, тепер маємо можливість робити наступні кроки, аби змусити міськраду повернути все згідно з Генеральним планом міста й в майбутньому – не творити ту діч, яку вони утнули навесні 2022 року”, – повідомив Олексій Свід, речник Харківського осередку партії “Демократична сокира”.

Він зазначив, що наступним кроком, посилаючись на рішення суду, активісти будуть звертатись до міськради з вимогою взяти на себе чіткі зобовʼязання відновити трамвайну лінію.

Нагадаємо, згідно з проектом реконструкції трамвайного полотна на вулиці Весніна у 2021 році передбачався демонтаж однієї трамвайної колії. На другій мерія обіцяла організувати реверсний рух трамваїв (в обох напрямках).

За даними Харківського антикорупційного центру, до повномасштабного російського вторгнення в Україну на реконструкцію трамвайної колії на Весніна та реверсний рух планували виділити 200 млн. грн. У 2021 році було укладено одну угоду на 81 млн. грн. з турецьким “Блек Сі Консорціум”. Однак пізніше міськрада скасувала тендер через “дефіцит коштів доходної частини міського бюджету”.

Частина мешканців були обурені демонтежем колій. До мерії направляли петицію з проханням залишити трамвай на Весніна (вона зібрала 2081 підпис із необхідних для розгляду 5000).

У травні 2022року трамвайні колії демонтували.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии