Фірми постачали деревину для Харківських фортифікацій за завищеними цінами і не сплачували податки — антикорупційні розслідувачі

Фірми з ознаками фіктивності і підставними особами постачали деревину для Харківських фортифікацій без сплати ПДВ і за завищеними цінами. Про це йдеться у колонці голови Антикорупційного центру “Межа” Мартини Богуславець і розслідуванні Харківського антикорупційного центру.

Оскільки фірми не були зареєстровані як платники ПДВ, до бюджету не потрапили десятки мільйонів гривень.

“Зокрема, відома вже ТОВ “Герц Індустрія”. Одна з фірм із колоритними власниками та ознаками фіктивності, яку обрала ОВА для прямих договорів на постачання деревини фактично одразу після реєстрації. Ми проаналізували проплати ТОВці на суму майже 55 млн грн і виявили як мінімум 10 млн грн розчинених у повітрі податків. Чому? Тому що, по-перше ПДВ не передбачили договором, по-друге ТОВка не зареєстрована як платник ПДВ. Хоча, зважаючи на обсяги поставок, мала б це зробити. Свідчення цього – низка договорів. Приклад – договір на 4,7 млн грн із “нульовим ПДВ”. Аналогічні договори з лісгоспами, “один в один” за текстом, були з ПДВ. У департаменті при підписанні договору, бачили, на що йшли, дозволяючи фірмам отримувати додаткові 20%, які мали бути податками”, – зазначила Мартина Богуславець.

Аналогічна ситуація із ФОП Чаус, який “забув” про податки і якому перерахували понад 10 млн грн за деревину.

Ще одна приватна фірма, залучена до поставки деревини, – ТОВ “Логістік оптімал” на момент укладання договорів була зареєстрована як платник ПДВ. Однак департамент Харківської ОВА заключив з нею угоди також без ПДВ.

“Нереєстрація платниками ПДВ дозволяє фірмам не реєструвати і податкові накладні. Тим самим – приховувати ланцюг надходження товару, а отже – походження деревини. Зокрема, за такою схемою можна було реалізовувати необліковану деревину лісгоспів.  Крім того, за нашими джерелами, в Єдиній державній системі електронного обліку деревини відсутні відомості щодо придбання скандальними ТОВками та ФОП деревини у лісгоспів. Таким чином встановити її походження зможуть лише правоохоронні органи”, – додала Мартина Богуславець.

Олег Синєгубов в інтерв’ю “Українській правді” розповів, що для будівництва фортифікацій ОВА придбала в лісгоспах області всі залишки деревини, після чого вирішили закупати її у приватних структур. На запитання щодо походження деревини він відповів:

“Мені ця інформація не цікава. Знову ж таки, я особисто з ними не спілкуюся, це роблять наші профільні служби і департаменти. Договори укладені, деревина постачається. Де вони її беруть – не знаю, мене особисто це не цікавить.  

Якщо вони її беруть із порушенням законів, вони будуть за це відповідати перед правоохоронними органами. Якщо до них є претензії з боку податкової, будь ласка, вони так само будуть відповідати по законах. 

Мені головне, щоб усе було поставлено в строк, якісно і в тих об’ємах, які були зазначені в контрактах”.

Олег Синєгубов зазначив, що обрали тих постачальників деревини, які запропонували найменшу ціну. Договори з ними були безавансові, за фактом постачання матеріалів.

Водночас СБУ почала розслідувати можливе завищення цін під час купівлі деревини для фортифікацій на Харківщині. Правоохоронці вважають, що схема була такою: кілька підприємств, об’єднані навколо однієї групи осіб, купували деревину у державних лісгоспах, після чого продавали її підконтрольним собі підприємствам і по фіктивних товарно-транспортних накладних “перевозили” її в Дніпропетровську область. 

Наприклад, деревину купували в Ізюмському лісгоспі за 970 гривень за кубометр і забирали з його ж складу, а постачали нібито з Дніпропетровської області за 4100 грн, “накидаючи” за логістику, навантаження і так далі.

З початку 2024 року профільний департамент ОВА закупив у такий спосіб деревини на суму приблизно 170 мільйонів гривень.

За даними Харківського антикорупційного центру, чотири фірми, яких обрала ХОВА для постачання деревини, – ТОВ “Герц Індустрія”ТОВ “Сатисбуд”ТОВ “АТТ БУД” та ТОВ “Деревообробне підприємство “Восход” – виявилися пов’язаними між собою та контролюються, вочевидь, одними людьми.

Також відомо, що Детективи територіального управління Бюро економічної безпеки у Полтавській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні (ч. 3 ст. 212 КК України) за фактом того, що невстановлена група осіб, використовуючи реквізити підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, зокрема, ТОВ “Герц Індустрія”, у 2023-2024 роках, шляхом приховування об`єкту оподаткування (отриманих коштів за виконані роботи на замовлення департаменту ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА), умисно ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии