Екснардепу з Харкова Святашу, який утік до РФ, заочно присудили 12 років тюрми з конфіскацією

Колишнього народного депутата від “Партії регіонів” та “Відродження” Дмитра Святаша засудили за заклики до зміни меж території України, легалізацію майна та шахрайство на 2,2 млрд грн. Про це повідомили в Офісі генпрокурора України.

Суд визнав винним екснардепа у публічних закликах з метою змін меж території України, виправдуванні, визнанні правомірною збройної агресії рф проти України, шахрайському заволодінні коштами та майном банку, використанні підроблених документів, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (шість статей Кримінального кодеску України).

Екс-нардеп з Харкова, що втік до рф, закликав отримувати російські паспорти

Екснардепу призначили покарання 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також судом задоволено цивільний позов потерпілого.

Суд відбувався за відсутності обвинуваченого, який перебуває у РФ, але за участі захисника за договором. Упродовж 2022 року Святаш розмістив на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук” дописи із наративами про відсутність збройної агресії проти України, законність окупації її території та заклики, адресовані мешканцям тимчасово окупованих території, здійснювати колабораційну діяльність та співпрацювати з банками рф.

Екснардеп Святаш передавав росіянам інформацію про “прильоти” і переміщення ЗСУ на Харківщині — СБУ

Крім того, упродовж 2008-2014 років колишній нардеп, будучи бенефіціаром групи підприємств, які займалися складанням та продажем автомобілів з РФ, не повернув раніше отриманий кредит в банку у сумі понад 50 мійльйонів доларів. У якості забезпечення можливості повернення кредитних коштів він передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права. Після настання терміну повернення коштів використав завідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти підприємництва, звільнивши у такий спосіб це майно з-під обтяжень. Внаслідок цього компанії, яка викупила борги банку, було завдано шкоду на 2,2 мільярди гривень.

Нагадаємо, за даними нардепа Мустафи Найєма, російські окупанти хотіли призначити Святаша гауляйтером у разі захоплення Харківської області.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии