Чітке виконання графіків забезпечити неможливо”: у “Харківобленерго” прокоментували тривалі знеструмлення

Аномальна спека, яка встановилася зараз в Україні, значно ускладнила і так непросту ситуацію в енергетиці держави: навантаження на енергооб’єкти зростає з кожним днем, що призводить до нових аварій та виведення електрообладнання з ладу. Енергетикам потрібен час, щоб виконати ремонтні роботи, а це у свою чергу потребує більших обсягів відключень споживачів. Про це повідомили у пресслужбі “Харківобленерго”.

Під час кожної аварії до диспетчерської служби обленерго надходить розпорядження від регіональної диспетчерської щодо екстренного введення додаткових обмежень. Протягом декількох хвилин диспетчери обленерго зобов’язані виконати команду і вимкнути певну кількість споживачів на цю вимогу.

“Аварійна ситуація може трапитися будь-де і у будь-який момент (передбачити це неможливо). До того ж, вона може статися не обов’язково в Харківській області. Ми є частиною Об’єднаної енергосистеми України, тому аварія у сусідньому регіоні також з великою вірогідністю може вплинути на обсяг, час та тривалість відключень у нас”, – зазначили в “Харківобленерго”.

Крім цього, відхилення у графіках можуть виникати через загрозу обстрілів, адже персоналу заборонено перебувати на енергооб’єктах під час повітряної тривоги. Якщо у цей період має відбутися увімкнення певної групи споживачів, воно може затягнутися на невизначений час.

У обленерго наголосили: в умовах війни, після масштабних ворожих атак на українську енергетику, а також під час аномальних погодних умов забезпечити чітке виконання графіків погодинних відключень практично неможливо. Однак фахівці роблять все необхідне для утримання балансу в енергосистемі, щоб запобігти більш масштабним аваріям і блекаутам. Більше того, для стабілізації енергосистеми майже щодня Україна імпортує електроенергію із сусідніх країн.

“Також нагадуємо вам, що диспетчери, електромонтери, інженери, водії та всі інші працівники енергетичних підприємств так само є споживачами електроенергії, як і ви. І в їхніх домівках також вимикають світло – і за графіком, і поза ним. Тому закликаємо вас, шановні споживачі, набратися терпіння та з розумінням поставитися до поточної ситуації”, – звернулися в “Харківобленерго”

У компаніїї додали, що, на жаль, поки триває війна і ворог атакує енергетичні об’єкти України, питання постійних вимкнень електроенергії залишатиметься актуальним.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии