Багатомільйонні контракти за пальне для харківських КП отримує фірма, близька до родини Терехова: її власник виїхав за кордон як “волонтер”

З початку повномасшатбної війни в Харкові з’явилася беззаперечна фірма-фаворит у сфері постачання пального міським комунальним підприємствам. Їй без конкуренції, чи з її імітацією віддають найбільші підряди на постачання пального. З початку вторгення ТОВ “Золотий стандарт К” освоїла вже майже 1 млрд грн. Про йдеться у розслідуванні видання “Економічна правда”.

Згадана компанія отримала тендери від комунальних підприємств “Харківводоканал”, “Ритуал”, “Салтівське трамвайне депо”, “Харківські теплові мережі” “Муніципальна компанія поводження з відходами”, “Харківспецбуд, “Шляхрембуд”.

У розслідуванні також сказано, що “Золотий стандарт К” поставляє пальне комунальникам за завищеними цінами. Зокрема, на тендері без конкуренції в кінці січня КП “Шляхрембуд” отримав дизпальне за ціною в 53,9 грн за літр з ПДВ. Згідно данних моніторингу сайту Мінфіну на той час (2 лютого) роздрібна ціна дизелю в Харківській області становила 50,74 грн за літр. При гуртовій закупівлі через “Прозорро” на майже у півсотні мільйонів гривень, вартість мала б бути нижчою. Наприклад, Краснокутська сільрада Богодухівського району Харківської області в тому ж місяці придбала дизель по 43,94 грн з ПДВ за літр. 

Засновником фірми є Костянтин Батвінов. Він є власником АЗС у Харкові під назвою “НПЗ”.

Крім того, Батвінов та група його компаній, зокрема ТОВ “Золотий Стандарт К”, фігурують в матеріалах кримінального провадження Нацполіції щодо реалізації контрафактного пального. У 2021 році слідчі провели 19 обшуків “за місцем мешкання фігурантів та на нафтобазах, де ймовірно виготовлялося та зберігалося неякісне пальне”, зокрема, в ТОВ “Золотий Стандарт К”. Саме на його заправках “НПЗ” на проспекті Любові Малої, 36-А та вул. Героїв Праці, буд. 9-Д в Харкові слідчі зробили контрольні закупки бензину в червні 2021 року, який за результатами експертизи виявився низькоякісним фальсифікатом.

У цій справі вже є декілька підозрюваних, проте Батвінова серед них наразі немає. За даними “Економічної правди”, харківський підприємець у жовтні 2023-го виїхав з України за системою “Шлях” як волонтер, і з того часу назад не повертався.

Журналісти розшукали Батвінова в іспанському місті Камбрілс неподалік вілли, де мешкає громадянська дружина мера Харкова Ігора Терехова Ганна Кузнєцова, колишня депутатка Харківської облради. Жінку помітили під час прогулянки набережною разом з дружиною Батвінова.

“Вони не просто знайомі чи друзі, а куми. Батвінови хрестили сина Кузнецової Кирила Єфременка (народився у 2006 році)”, – розповів співрозмовник видання, знайомий із ситуацією.

Під час підготовки матеріалу ЕП звернулася з проханням про коментар до Батвінова, Кузнецової та Терехова.

Спілкування із Батвіновим тривало близько десяти секунд. Зрозумівши, що до нього дзвонять журналісти, бізнесмен коротко відповів: “На жаль, у мене немає часу. Вибачте”. Після цього поклав слухавку.

Під час п’ятихвилинної розмови із Кузнецовою, її найчастішою відповідюю на різні питання було: “Це моє особисте життя, про яке я не хочу говорити”. Відповісти по суті поставлених питань телефоном вона відмовилась.

Також ЕП декілька разів намагалась зв’язатись із Тереховим, однак той на дзвінки не відповів. Не відреагував мер Харкова і на прохання про коментарі, надіслані йому через СМС та месенджером WhatsApp.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии