Активісти підрахували, скільки Харків щорічно витрачає на Центральний парк

Центральний парк (раніше ім. Горького) у Харкові завжди був збитковим і дотатувався із міського бюджету навіть тоді, коли міг заробляти на квитках на атракціони. Зараз фінансує його на 100%.

Як дізнався Харківський антикорупційний центр, відправивши запит до комунального підприємства “Центральний парк”, станом на 1 серпня тут працюють 405 людей. Штатна чисельність – 456 осіб, але працюють та отримують зарплатню трохи менше людей: інші були мобілізовані або перебувають у декретній відпустці.

На даний момент у парку працюють: 85 прибиральників території, 84 озеленювачі, 56 підсобних робітників, 50 керівників та співробітників інженерно-технічного персоналу, 30 фахівців з безпеки, 26 техніків атракціонів, 15 малярів, по 9 слюсарів-сантехників, електриків та водіїв, по 6 – слюсарів-ремонтників, старших фахівців з безпеки та сторожів, 4 майстри зеленого господарства, по 2 трактористи, техніки СГІ, механіки та майстри, 1 технік з експлуатації та ремонту устаткування та 1 тесляр.

За даними ХАЦ, щомісяця зарплатний фонд парку відрізняється, хоча і несуттєво. Наприклад, у липні 2024 року на зарплати працівникам із міського бюджету було перераховано 6,93 млн, ще 3,5 млн грн склали податки (ЄСВ, податок з доходів працівників та військовий збір).

Загалом за 2023 рік на зарплати працівникам та податки було перераховано 96,5 млн грн (“чиста” зарплатня – 63,9 млн грн). За вісім місяців 2024 року на зарплати та податки уже перерахували 78 млн грн (“чиста” зарплатня – 51,8 млн грн).

У 2022 році Центральний парк уклав усього 8 договорів на 18,8 млн грн (майже все – витрати на газ та електроенергію). У 2023 році витрати зросли: було 97 договорів на 26,3 млн грн, а у 2024 році станом на кінець серпня підписано 195 договорів на загальну суму 39,6 млн грн (ще 7 закупівель на 3,5 млн грн зараз перебувають на стадіях очікування пропозицій та кваліфікації переможця). Парк витрачав гроші на придбання модульних збірних вагончиків, на закупівлю дизельного палива, ремонт автотранспорта та атракціонів, збирання та вивезення сміття. 

Загалом, за підрахунками ХАЦ, на зарплатню парк витрачає майже 100 мільйонів гривень на рік. Комунальні платежі та інші витрати на паливо, вивіз сміття тощо складають 40 мільйонів на рік. Ще у 3 мільйони обходиться уніформа співробітників (одяг, взуття, джемпери. Отже, з бюджета міста щорічно на утримання парку витрачається щонайменше 150 мільйонів гривень (12,5 мілйьонів гривень у місяць).

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии