Як у Харкові на Ващенківській леваді рекорди з пограбувань встановлювали

У них Варфоломіївська ніч була, а у нас – Ващенківська. Там кров пролилася відразу, а у нас – за кілька днів. Бо Харків, як усім відомо, дуже толерантне місто…

В ніч з 9 на 10 грудня 1921 року міліція зафіксувала нечуване досягнення: на Ващенківській леваді роздягли 60 (прописом: шістдесят!) чоловік. Тоді ця процедура називалася “грабёж руки вверх!”. Тобто рекорди на Ващенківській леваді, де сьогодні знаходиться палац спорту “Локомотив”, встановлювали задовго до побудови спорткомплексу.

Харківському керівництву увірвався терпець і 14 грудня воно розродилося драконівським наказом № 54, в існування якого багато хто не вірить і дотепер. А даремно: лежить він у мене, ріднесенький!

tancyura.jpg

Голова ХГЧК Панас Танцюра

Голова губвиконкому Кузнєцов, “мер” міста Гулий, голова губчека Танцюра, начальник губміліції Коваленко і секретар Військової наради Востров, перебуваючи при здоровому глузді й тверезій пам’яті, ухвалили: к бісовій матері зайві формальності!

“Осіб, спійманих на місці злочину (роздягання)… розстрілювати на місці”. В Харкові почалися тотальні облави…

Список розстріляних на місці відкрив такий собі Стас Валенчук. Навіть не грабіжник – квартирний злодій. Просто потрапив під роздачу. В ніч на 19-те взяли “ващенківську” бригаду. І аху… здивувалися: очолював її… комісар особвідділу ХГЧК товариш Корнюхін Андрій Андрійович.

Ошелешений таким сюрпризом, начальник губміліції Федя Коваленко ляпнув явну дурню, назвавши банду Корнюхіна “малою і погано організованою”. Так, дрібниці: всього лише 20(!) озброєних відморозків.

Ні, перепрошую, щоб феміністки не образились: і “відморозихи” були. Четверо з двадцяти. Наступною взяли бригаду “Льоньки” з Лисої Гори – ще 9 бійців.

kovalenko.jpg

Начальник губміліції Федір Коваленко

Потім накрили маленьку (5 чоловік), але вельми люту деркачівську команду. Ці спеціалізувалися на селянах, які возили до міста харчі. Непогана річ на тлі знеціненої макулатури, котру за звичкою продовжували називати грішми.

Попутно намалювався ще один рекорд, можливо не побитий і дотепер: протягом 5-ти діб – з 16-го по 21-е грудня, до міліції не надійшло ЖОДНОЇ заяви про роздягання! 

Ні вбивств, ні пограбувань. Як пошептали!

Ну, і під завісу, 31 грудня, керівництво поздоровило харківців з новим роком… розстрільним списком на 18 пунктів. І всі, як один, за бандитизм.

Правду казав Подерв`янський: “Не вірю я у силу слова, а вірю в силу пі…лєй!”.

…А, може, то й не Лесь казав. Може, Ленін.

Коли читаєш то одного, то іншого, неважко й переплутати.

Теги:

Комментарии