Жимолость за кількістю антиоксидантів перевершує всі відомі ягідні культури, тому на неї стабільно високий попит. Варто розібратись, як садити жимолость, доглядати за нею та організувати продаж. В Україні умови ідеально підходять для вирощування цієї рослини, а фермери можуть заробляти не лише на ягодах, але й на продуктах переробки.
Як будується бізнес на продажу жимолості
Найкращими для вирощування вважаються південні регіони, але можна організувати бізнес у будь-якій частині країни. Наразі це напрям з низькою конкуренцією, тому починати легко навіть новачкам, зате попит зростає щороку, особливо у країнах Європи.
Передусім потрібно буде приділити більше уваги маркетингу та популяризації, адже широкому користувачу ягода поки мало відома. Найпростішим методом вважають переробку жимолості, адже вона дає широкі можливості:
- сушка та заморозка;
- виготовлення соків та пастили;
- напівфабрикати для соусів та кондитерських виробів;
- використання у йогуртах і алкогольних напоях.
Також її закуповують фармацевтичні та косметологічні фабрики для створення натуральних засобів. Тому перед початком вирощування краще укласти декілька контрактів і з’ясувати потрібну форму постачання. Жимолость активно вирощують у Японії, Кореї, Канаді, Польщі. Підприємства віддадуть перевагу вітчизняному фермеру, адже можна буде знизити витрати на транспортування.
Вирощування жимолості
Морозостійка рослина починає плодоносити на другий-третій рік, що потрібно врахувати в бізнес-плані. Зате вона легко витримує заморозки до -8°С. Врожай дозріває наприкінці травня і потребує мінімальної обробки, адже має природну стійкість до хвороб та шкідників.
Також її можна збирати механізованим способом і не турбуватись про умови — їй підходять майже будь-які ґрунти. Найкраще використовувати супіщані та суглинисті, із захистом від вітру. Можна внести добрива, наприклад компост та перегній. Для вирощування знадобляться:
- краплинне зрошення для рівномірного постачання вологи;
- сітка для захисту поверхневої кореневої системи від птахів;
- косарки та кущорізи для підрівнювання;
- ягодозбиральний комбайн;
- трактори з навісним обладнанням для обробки ділянки.
Добрива потрібно вносити кожної осені, в цей же час висаджують жимолость. А весною знадобиться азотне підживлення. На невеликих ділянках можна збирати врожай вручну, але на полях від 10 га дешевше обійдеться оренда техніки. Бажано поряд розташувати виробничий комплекс для обробки ягід, адже вони швидко псуються.
Рентабельність та сорти
В Україні існують різні канали збуту жимолості. Окрім прямих контрактів на поставки з фабриками та заводами, можна організувати продаж на ринках та через інтернет. З власною лінією для переробки прибуток буде більшим, але навіть без цього рентабельність врожаїв становить близько 30% щорічно. Найкраще він окупається, коли кущі досягають п’ятирічного віку, тому дисконтний період становить 6,5 років. Кущі плодоносять до 30 років, постійно приносячи дохiд.
Комментарии