Справжній символ Харкова: де билося серце національного відродження

Тепер на цьому місці знаходиться “Зєркальная струя – сімвал Харькава”. Вона ж – “бахчичураєвський фонтан”. Та коли б у місті не зашкалював відсоток безбатченків, символ був би іншим.

Придивіться до будиночку ліворуч, який ледь виглядає з-за дерев. Це Сумська, 34, повітове училище. Навесні-влітку 1917-го, перепрошую за пафос, саме там билося серце національного відродження. В будинку розміщувалася Губернська Українська Рада і редакція “Рідного слова”.

Це звідтіля невтомний Гнат Хоткевич апелював полум’яним “глаголом” до логіки, здорового глузду та совісті земляків. Точно за Франком: “Я ж гавкаю раз в раз, щоби вона не спала”. Тут же збиралася харківська філія Військового клубу імені Полуботка. А в часи, коли будинок використовувався за прямим призначенням, в ньому навчався Дмитро Яворницький (інфа від дослідника історії Андрія Парамонова, тому схильний вірити).

Хай це буде моїм подарунком дуже розумному пану Яцині, який хотів отримати на шару список місць для увічнення, пов’язаних з історією української революції. І не просто список, а аргументований, з посиланнями. Один біс, меморіальної дошки він там не встановить. Бо будинок давно зруйновано. Зате можна забити меморіяльного стовпа. Чи стовпа мальованого. Чи на дослідження…

Теги:

Комментарии