Про правдивість соцреалістичних полотен, чи Коли Харків був чистим

І хай умиються імпортні ребмрандти і “всякіє прочіє” рубенси! Оце шедевр, так шедевр: Червона Армія входить до визволеного Харкова! І Миколаївський собор на задньому плані бовваніє. Ще не підірваний, і, власне, ще й не собор.

Перезняв картину давненько у нашому музеї. І тільки зараз задумався: а що там не так?

За період громадянської війни червоні захоплювали Харків двічі – 3 січня і 12 грудня 1919 року. Всі знають, яка погода, зазвичай, стоїть у ці дні в місті. Хто не знає, може численні спогади передивитися.

А небо схоже на літнє! І чого тоді ті ідіоти у тепле одяглися? Та значно сильніше муляє очі абсолютно чиста бруківка. Звідкіля?

Читав я комунгоспівські папери того часу: страшніше хіба що звіти про розтин трупів. А якось добрий приятель раритетне фото презентував: виїзд опергрупи у 1920 році. Від будинку губрозшуку, який буквально поруч розташовувася – у нинішньому пров. Короленка. Так машина там просто по сміттю рухається!

Здавалося б, висновок лежить на поверхні: від денікінців отримали чисте місто і швидко засрали. Але й це не так! Білі залишили після себе розорене вкрай міське господарство.

То ж коли Харків був чистим? Саме питання неправильне! Не “коли”, а “де”.

Відповідь: на єдино правдивих соцреалістичних картинах!

Теги:

Комментарии