Харківська влада знов придбала “золоті” тролейбуси

У Харкові вирішили не купувати нові тролейбуси (як в деяких містах України), а замовити тролейбуси, які були вже у користуванні в країнах Європейського Союзу. 5 тролейбусів типу Skoda TR14 (не раніше 1987 року) та 5 зчленованих тролейбусів з приводом на два мости типу Skoda TR15 (не раніше 1993 року). За обидва типи тролейбусів у Харкові однакова ціна – майже 2 мільйона гривень без ПДВ за jlby тролейбус (фото 3-4).

3.png  4.png

Обидві угоди КП “Тролейбусне Депо № 2” уклало з чеською фірмою MVO Invest s.r.o, яка записана на Карла Куна. Саме ця фірма постачала вживані трамваї та тролейбуси фірмам з оточення Добкіна, які потім надавали їх в оренду комунальним підприємствам. Звичайна “прокладка”, яка займається вивезенням з Чехї вже списаних тролейбусів та трамваїв.

Подібні тролейбуси перед, тим як вийти на маршрути, мають пройти капітальний ремонт. Це прописується в документації конкурсних торгів в будь-якому місті. Переважно закуповуються вживані тролейбуси типів Skoda TR14 та Skoda TR15. Можна прослідкувати, що в будь-якому місті майже ідентичні документації конкурсних торгів та однакові технічні показники.

А тепер питання. Що об’єднує Івано-Франківськ, Чернівці, Херсон та Запоріжжя? Правильна відповідь – в цих містах чеські вживані тролейбуси закуповують у 2-3 раза дешевше, ніж в нашому улюбленому місті.

В квітні 2017 року в Івано-Франківську тролейбуси типу Skoda TR14 (не раніше 1991 року) придбали по 637 тисяч гривень з ПДВ.  При тому, що в тролейбусах, які мали поставити вже в Івано-Франківськ, в 2014 році зробили капітальний ремонт.

5.png

В листопаді 2016 року в Чернівцях тролейбуси типу Skoda TR14 (не раніше 1989 року) придбали по 794 тисячі гривень з ПДВ (фото 6), а тролейбуси типу Skoda TR14 (не раніше 1991 року) – по 930 тисяч гривень з ПДВ.

6.png7.png

В жовтні 2016 року в Херсоні тролейбуси типу Skoda TR14 придбали по 1,12 мільйона гривень з ПДВ.

8.png

В вересні 2016 року в Запоріжжі тролейбуси типу Skoda TR14 придбали по 1,01 мільйона гривень з ПДВ.

9.png

Цікаво, а чи є хоч якийсь комунальний транспорт у Харкові на дорогах та в “підземці”, який би придбали за адекватними цінама? Про метро та трамваї написано стільки, що і зупинятись не треба. Тепер дійшла черга і до тролейбусів. На двох цих закупівлях у Харкові “розпиляють” або вкрадуть 10-12 мільйонів гривень. 25-річні тролейбуси та трамваї з Чехії, які списали та переплатили за них вдвічі-втричі у порівнянні зі всією країною – схема, яку добре опанувала міська влада у Харкові.

Теги:

Комментарии